Słodkie bezglutenowe kuleczki owsiane
(ok. 20 szt kuleczek ( małych lub 12 większych)
Składniki:
1 szklanka suchych płatków owsianych bezglutenowych
1/4 szklanki masła orzechowego
2 łyżki miodu lub syropu z daktyli
4-5 sztuk daktyli namoczonych w gorącej wodzie na ok. 10-15 minut
1/4 szklanki suchych prażonych orzeszków ziemnych lub nerkowca
szczypta soli
1/2 łyżeczki wanilii, opcjonalnie
1/4 szklanki drobno posiekanej gorzkiej czekolady lub np. wiórków kokosowych lub nasion chia ( opcjonalnie)
Jak nie masz dobrego miksera to rozdrobnij sobie oddzielnie płatki owsiane i orzechy z daktylami.
Jeżeli masz dobry mikser to : wszystkie składniki zmiksuj razem. Powstanie coś w rodzaju lekko klejącego się piasku.
Po przesypaniu do miski należy uformować kuleczki.
Kulki można przechowywać w lodówce do tygodnia lub w zamrażarce przez dłuższy czas.
Komentarze
Prześlij komentarz