Ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe (miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz)
na bazie książki Czekoladowy świat wyd. Bellona
55 g czekolady gorzkiej (do roztopienia)
30 g masła pokrojonego w kostkę
3/4 szkl. drobnego cukru
1 duże, lekko rozkłócone jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 i 1/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. (55 g) posiekanych pekanów lub orzechów włoskich
50 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady
1. Rozgrzać piekarnik do 180st. C. Natłuścić blachę do pieczenia.
Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do żaroodpornej miseczki. Dodać do niej masło i rozpuścić na parze, mieszając od czasu do czasu. zdjąć miskę z ognia.
2. Do roztopionej czekolady dodać cukier i dobrze wymieszać. Dodać jajko i esencję waniliową.
3. Do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia, mieszać, aż składniki się połączą. Dodać orzechy i resztę czekolady (pokrojonej w kostkę) i wymieszać.
4. Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 2 cm . Rozłożyć je co 5 cm na blaszce i lekko spłaszczyć.
5. Piec 12 minut. Nie będą wyglądały na upieczone - ale po tym czasie będą już dobre.
Można je przechowywać w hermetycznym pojemniku do tygodnia.
Można zamrażać w woreczkach do 3 tygodni - rozmrażać 2 godz. w temp. pokojowej.
Komentarze
Prześlij komentarz