Kostka z żurawiną
Kostka z żurawiną
wg Hemsley + Hemsley
Nie zawiera jajek i glutenu #glutenfree,
składniki:
200 g komosy ryżowej (namoczonej przez min 8 godzin) -suchej 100g
2 dojrzałe banany (lub więcej jeśli lubimy barzdiej słodkie)
2 łyżki nasion chia
40 g sezamu
100 g wiórków kokosowych
100 g mąki kasztanowej (lub 40 g mąki kokosowej)
60 g oleju kokosowego (nierafinowanego)- roztopionego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka ekstraktu wanilii
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
100 ml wody
50g suszonej żurawiny lub jagód goji
Komosę należy namoczyć najlepiej na noc lub rano, jeżli chcemy piec wieczorem.
Moczenie komosy pozbawia ją kwasów fitynowych, co zwiększa przyswajalność składników odżywczych w niej zawartych. Do namoczenia używamy wody filtrowanej, z dodatkiem czegoś kwaśnego (może byż sok z cytryny) -1 łyżka na 250 ml wody.
Nastawiamy piekarnik na temp. 180 °C
Banana rozgniatamy widelcem, umieszczamy w misce i dodajemy pozostałe składniki.
Możemy wyrabiać ręcznie -uzyskamy wówczas konsystencję bardziej ciągnącą i batoniki będą mogły znacznie dłużej poleżeć. Jednak nie wiem czy jest to warte, gdyż szybko znikają. Alternatywnie więc możemy użyć miksera. Żurawinę dodajemy dopiero na końcowym etapie!
po włożeniu do foremki należy dokładnie wyrównać wierzch (najlepiej łyżką)
Czas pieczenia: 50 minut lub dłużej aż ciasto się zarumieni
Przechowywać w lodówce lub zamrażać
wg Hemsley + Hemsley
Nie zawiera jajek i glutenu #glutenfree,
składniki:
200 g komosy ryżowej (namoczonej przez min 8 godzin) -suchej 100g
2 dojrzałe banany (lub więcej jeśli lubimy barzdiej słodkie)
2 łyżki nasion chia
40 g sezamu
100 g wiórków kokosowych
100 g mąki kasztanowej (lub 40 g mąki kokosowej)
60 g oleju kokosowego (nierafinowanego)- roztopionego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka ekstraktu wanilii
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
100 ml wody
50g suszonej żurawiny lub jagód goji
Komosę należy namoczyć najlepiej na noc lub rano, jeżli chcemy piec wieczorem.
Moczenie komosy pozbawia ją kwasów fitynowych, co zwiększa przyswajalność składników odżywczych w niej zawartych. Do namoczenia używamy wody filtrowanej, z dodatkiem czegoś kwaśnego (może byż sok z cytryny) -1 łyżka na 250 ml wody.
Nastawiamy piekarnik na temp. 180 °C
Banana rozgniatamy widelcem, umieszczamy w misce i dodajemy pozostałe składniki.
Możemy wyrabiać ręcznie -uzyskamy wówczas konsystencję bardziej ciągnącą i batoniki będą mogły znacznie dłużej poleżeć. Jednak nie wiem czy jest to warte, gdyż szybko znikają. Alternatywnie więc możemy użyć miksera. Żurawinę dodajemy dopiero na końcowym etapie!
po włożeniu do foremki należy dokładnie wyrównać wierzch (najlepiej łyżką)
Czas pieczenia: 50 minut lub dłużej aż ciasto się zarumieni
Przechowywać w lodówce lub zamrażać
Komentarze
Prześlij komentarz