Ekspresowa szarlotka
szarlotka sypana (bezglutenowa)
składniki:
1 szklanka mąki bezglutenowej (mix)
otręby lub płatki jaglane bezglutenowe
dowolne orzechy 100g
płatki migdałów 100g
cynamon 1 łyżeczka
cukier 50g
100g masła
jabłka 8szt
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 180ºC.
Do miski wsypujemy mąkę, otręby, orzechy płatki - mieszamy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka)i posypujemy cynamonem i cukrem.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy masłem.
Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników, a na nie połowę jabłek. Na jabłka scieramy masło (jeżeli jest zbyt miękkie układamy kawałeczki). Na jabłka kolejna część suchych składników, potem jabłka i znowu suche skł. Na wierzchu układamy masło (starte lub w kawałeczkach).
Czas pieczenia - 1 godz.
Ciasto jest przede wszystkim bardzo szybkie. Efekt po upieczeniu bardzo zaskakujący - ciasto delikatne i pyszne. Smakowało wszystkim. Polecam!!!
Komentarze
Prześlij komentarz