Ciasto Z.
Jabłka:
1 kg jabłek (5-6 szt)
½ szklanki cukru
opcjonalnie: cynamon, starta
skórka (z uprzednio sparzonej pomarańczy), 2 łyżki likieru Cointreau ( lub inny
pomarańczowy)
200 g orzechów włoskich (lub
laskowych lub migdałów)
Ciasto:
3 jajka
¼ szklanki cukru
½ szklanki oliwy
1,5 szklanki mąki (ok. 450-500g) bezglutenowej lub pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Obieramy jabłka, kroimy w kostkę lub małe
kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy by puściły sok.
Orzechy rozdrabniamy.
W mikserze ubijamy jajka
(całe) razem z cukrem, do uzyskania białej masy. Dodajemy oliwę, mąkę, proszek
do pieczenia i jeszcze chwilę mieszamy.
Ciasto przekładamy do
jabłek , dodajemy orzechy i mieszamy (najlepiej dłonią) .W zasadzie mieszanie
polega na oblepieniu jabłek . Przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika.
Temp.
180°C
, czas pieczenia 50-60 minut ( do momentu aż będzie mocno
zarumienione)
Komentarze
Prześlij komentarz