Ciasto Z.



Jabłka:
1 kg jabłek  (5-6 szt)
½ szklanki cukru
opcjonalnie: cynamon, starta skórka (z uprzednio sparzonej pomarańczy), 2 łyżki likieru Cointreau ( lub inny pomarańczowy)

200 g orzechów włoskich (lub laskowych lub migdałów)

Ciasto:
3 jajka
 ¼ szklanki cukru
½ szklanki oliwy
1,5 szklanki mąki (ok. 450-500g) bezglutenowej lub pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Obieramy jabłka, kroimy w kostkę lub małe kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy by  puściły sok.
Orzechy rozdrabniamy.
W mikserze ubijamy jajka (całe) razem z cukrem, do uzyskania białej masy. Dodajemy oliwę, mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze chwilę mieszamy.
Ciasto przekładamy do jabłek , dodajemy orzechy i mieszamy (najlepiej dłonią) .W zasadzie mieszanie polega na oblepieniu jabłek . Przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Temp. 180°C , czas pieczenia 50-60 minut ( do momentu aż będzie mocno zarumienione)

Komentarze

Popularne posty