Sernik z polewą wiśniową

Do wyboru:
Spód 1: kruche ciasteczka (zwykłe herbatniki Petit) ok.200g
lub 
Spód 2: 200g cukierków śliwka w czekoladzie, 100 g masła, 100 g brązowego cukru,100 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko (z książki White Plate, Elizy Mórawskiej

Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z jednej pomarańczy (uprzednio porządnie sparzonej)

Polewa wiśniowa:
szklanka wiśni, szklanka soku wiśniowego lub pomarańczowego (lub kompotu wiśniowego)
pół szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Spód 1:Herbatniki dobrze pokruszyć. Wysypać je na wysmarowaną masłem formę. 
Spód 2:  cukierki, masło i cukier włożyć do garnka i delikatnie podgrzewać dopóki czekolada i masło się nie rozpuszczą. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut, zmiksować na puree. Dodać mąkę, jajko,dokładnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem, posypać bułką tartą,wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto (powinno być gęste i lśniące).Wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec 15 min.W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa: W mikserze utrzeć żółtka z cukrem . Po uzyskaniu jednolitej kremowej masy dodawać po 1 łyżce sera, potem masło i dalej miksować.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę zwykłą, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową.
W oddzielnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka. Na koniec połączyć delikatnie masę serową z pianą z białek.
Wylać masę do spód herbatnikowy .

Wstawić do nagrzanego piekarnika . 180 st.C i piec ok 50 minut. Sernik jest upieczony kiedy środek jest  ścięty i brzegi zarumienione.

Po wystudzeniu sernika, przygotować polewę.
Ćwierć szklanki soku zagotować z cukrem.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym zimnym sokiem i powoli wlewać do gotującego się kompotu. Cały czas mieszając.
Udekorować wierzch sernika wiśniami i polać letnią polewą.





Komentarze

Popularne posty