Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami

Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami 
© Anna Olson


Kandyzowane pomarańcze - (Tartę można również zrobić ze zwykłymi pomarańczami.)
2 czerwone pomarańcze
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

Kruchy spód
6 łyżek miękkiego masła
4 łyżki cukru
30 g stopionej czekolady deserowej
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
1 szklanka mąki uniwersalnej
1 ½ łyżki kakao w proszku
½ łyżeczki soli

Nadzienie
180 g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej
¾ szklanki śmietany kremówki
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
2 łyżki syropu, w którym kandyzowały się plasterki pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka brandy albo likieru pomarańczowego
1 jajko


Pomarańcze
Zagotować w jednym garnku wodę, a w drugim 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Za pomocą noża z ząbkowanym ostrzem pokroić nie obrane ze skórki pomarańcze na cienkie plasterki. Blanszować minutę we wrzątku. Odsączyć i przełożyć plasterki do syropu. Gotować 15 minut na małym ogniu, aż skórka stanie się lekko szklista. Odsączyć plasterki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i przykryć folią plastykową, żeby nie wyschły. Zachować 2 łyżki syropu do nadzienia.

Kruchy spód
Utrzeć masło z cukrem na puszystą, kremową masę, następnie zmieszać ze stopioną czekoladą, żółtkami, wanilią i skórką pomarańczową. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać sypkie składniki do maślanej masy i szybko zamieszać – tylko, żeby składniki się połączyły. Zawinąć ciasto
w folię i chłodzić przez 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,7 cm. Wyłożyć ciastem dno formy do tart o średnicy 23 cm i docisnąć do brzegów. Schłodzić przez 15 minut. Ponakłuwać spód widelcem na całej powierzchni i piec 15 - 18 minut, aż ciasto będzie suche i przybierze matowy odcień. Ostudzić.

Nadzienie
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160º C. Włożyć posiekaną czekoladę do dużej miski. Podgrzać śmietanę z tartą skórką nie doprowadzając do wrzenia i zalać nią czekoladę. Po minucie powoli zamieszać. Dodać zachowany syrop, ekstrakt waniliowy i likier pomarańczowy. Wbić jajko do małej miseczki, zabełtać i dodać do mieszaniny. Wylać nadzienie na spód. Piec przez 10 minut i wyjąć
z piekarnika. Ułożyć na wierzchu kandyzowane plastry pomarańczy i piec jeszcze 4-6 minut. Studzić tartę 15 minut, a potem chłodzić przez 2 godziny przed pokrojeniem. Kroić gorącym, suchym nożem.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

Komentarze

Popularne posty