Chłodnik lub krem z buraka!
Chłodnik lub krem z buraka!
Autorką przepisu jest: Monika Błotnicka
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula pokrojona w krążki
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżka mielonej kolendry
½ główki małej czerwonej kapusty pokrojonej w plasterki
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
600 g buraków ćwikłowych obranych i pokrojonych w kostkę
1,5 litra wywaru drobiowego
ocet balsamiczny 2 - 3 łyżki
1 łyżka miodu lub słodu buraczanego
Do podania na zimno
2 plastry świeżego ananasa i świeża kolendra
Do przybrania:
krem z chrzanem
kolendra świeża i mielona
Krem chrzanowy:
1 - 3 łyżki chrzanu utartego świeżego (mniej) lub ze słoika (więcej)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka białego octu winnego
100 ml śmietany kremówki ubitej
Przygotowanie:
Ubijam śmietanę i dodaję do niej wszystkie składniki, wkradamy do lodówki. W rondlu podgrzewam oliwę, dodaję cebulę i szczyptę soli morskiej, smażę przez około 10 min. Dokładam czosnek, kolendrę, kapustę, buraki i wlewam wywar. Dodaję pomidory i miód lub słód buraczany, ocet balsamiczny. Gotuję na wolnym ogniu przez około 25 minut. Czekamy aż zupa ostygnie, a następnie przecieramy ją partiami np. blenderem. Podaję z łyżką sosu chrzanowego, kolendrą świeżą i świeżo mielonym pieprzem – na ciepło.
Na zimno mogę podać z plastrami ananasa pokrojonymi w drobną kostkę ze świeżą kolendrą.
Zupę na gorąco można podawać z ziołowymi mufinakmi lub rożkami z pietruszką.
Autorką przepisu jest: Monika Błotnicka
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula pokrojona w krążki
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżka mielonej kolendry
½ główki małej czerwonej kapusty pokrojonej w plasterki
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
600 g buraków ćwikłowych obranych i pokrojonych w kostkę
1,5 litra wywaru drobiowego
ocet balsamiczny 2 - 3 łyżki
1 łyżka miodu lub słodu buraczanego
Do podania na zimno
2 plastry świeżego ananasa i świeża kolendra
Do przybrania:
krem z chrzanem
kolendra świeża i mielona
Krem chrzanowy:
1 - 3 łyżki chrzanu utartego świeżego (mniej) lub ze słoika (więcej)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka białego octu winnego
100 ml śmietany kremówki ubitej
Przygotowanie:
Ubijam śmietanę i dodaję do niej wszystkie składniki, wkradamy do lodówki. W rondlu podgrzewam oliwę, dodaję cebulę i szczyptę soli morskiej, smażę przez około 10 min. Dokładam czosnek, kolendrę, kapustę, buraki i wlewam wywar. Dodaję pomidory i miód lub słód buraczany, ocet balsamiczny. Gotuję na wolnym ogniu przez około 25 minut. Czekamy aż zupa ostygnie, a następnie przecieramy ją partiami np. blenderem. Podaję z łyżką sosu chrzanowego, kolendrą świeżą i świeżo mielonym pieprzem – na ciepło.
Na zimno mogę podać z plastrami ananasa pokrojonymi w drobną kostkę ze świeżą kolendrą.
Zupę na gorąco można podawać z ziołowymi mufinakmi lub rożkami z pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz